Bekende vrouwen willen diversiteit in techsector verbeteren

Een aantal bekende vrouwen wil de diversiteit in de techsector bevorderen. Hiervoor richten onder andere de voormalig interim CEO Ellen Pao van Reddit (foto), Erica Joy Baker van Slack, Tracy Chou van Pinterest en investeerders Susan Wu en Laura I Project Include op.

De oprichters zijn van mening dat er onvoldoende vrouwen en mensen uit ethnische minderheden werkzaam zijn in de techsector. Beide groepen zouden van het management van zowel grote bedrijven als startups geen eerlijke kansen krijgen. Project Include is bedoeld om bedrijven met tips te helpen meer diversiteit in hun personeelsbestand aan te brengen.

Veel initiatieven hebben een averechts effect
Pao zegt tegenover Engadget dat veel startups strategieën opzetten om de diversiteit in de techsector te bevorderen. In veel gevallen zouden deze initiatieven juist een averechts effect hebben, doordat schadelijke stappen worden gezet. Als voorbeelden noemt Pao eenmalige trainingen en gebruik van uitdrukkingen als ‘de lat lager leggen’. De techsector zou in de afgelopen vijf jaar hierdoor juist exclusiever en minder divers zijn geworden.

“We willen dat CEO’s ons Project Include gebruiken als een middel om betekenisvolle oplossingen te creëren en onze aanbevelingen op maat te maken voor hun startups en situaties”, aldus Pao tegenover Engadget. “We willen dat leidinggevenden en managers begrijpen dat diversiteit en acceptatie is een bedrijfsbrede inzet waarbij de top tot aan iedere werknemer betrokken is. Indien een CEO niet investeert in het succes van diversiteit en acceptatie, zullen deze programma’s niet slagen.”

Bron: Wouter Hoeffnagel, Executive-people, 5-5-2016